Diyabetik Retinopati

Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabet bütün vücutta çok ince damarların bozulmasına neden olan bir hastalıktır. Bu etki yıllar geçtikçe artarak devam eder. Hastada ilave hastalıklar ve sigara kullanımı da varsa olumsuzluklar daha da artar. Kan şekerinin yüksek seyretmesi, yüksek tansiyonun olması ve ilave enfeksiyonlar tabloyu daha da kötüleştirir. İnce damarların içerisinde tıkanıklar oluşur. Bu damarlar kalpte, böbrekte, beyinde ve tüm hayati organlarda olduğu gibi gözde de mevcuttur. Bu damarların durumu göz muayenesinde göz doktoru tarafından çok açık bir şekilde gözlemlenebilir. Bozulan bu damarlardan retina tabakası içine sızıntılar ve kanamalar olur. Bu sızıntı ve kanamalar görme noktasına yakınlığı oranında görmeyi etkiler. Görme noktası çok nadide hücrelerden oluşur. Bu sızıntı ve kanamalar uzun süre görme noktasında kaldığında geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir.

Diyabetik Retinopatiyi etkileyen faktörler:

  • En önemli faktör hastalığın süresidir. Hastalığın süresi ne kadar uzunsa diyabete bağlı göz hastalığı riski o kadar yüksektir.
  • Kan şekeri kontrolü önemli bir faktördür. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi ve kan şekeri dalgalanmaları hastalığın ilerlemesini kolaylaştırmaktadır.
  • Kan yağlarının yüksek olması
  • Hipertansiyon
  • Gebelik
  • Böbrek hastalığının bulunması
  • Sigara kullanmak diyabete bağlı oluşacak göz bozukluğunu artırır.

Muayene

Diyabet hastalarının, göz muayenesi olmak için belirtilerin ortaya çıkmasını beklememeleri gerekir. Diyabet hastaları yılda en az bir kez gözlerini muayene ettirmelidir. Diyabete bağlı göz hastalığı başlamışsa bu süre 3 - 4 aylık sürelere indirilebilir.

Diyabete bağlı göz hastalığı için kontrollerinizde damla ile göz bebeği büyütülerek detaylı göz dibi muayenesi yapılır. Göz tansiyonunuz ölçülür.

Görme noktasında ödem olduğundan şüphelenilen hastalara göz tomografisi olarak bilinen, görme noktasının görüntülenmesini sağlayan ve hiçbir yan etkisi olmayan optik koherens tomografi (OCT) uygulanır.

Hastalığın durumunu değerlendirmek, tedavi kararını vermek ve sonraki dönemlerinde takibini yapmak için retina damarlarının görüntülenmesini sağlayan optik koherens tomografi anjiyografi çekilebilir. Bu işlem sırasında bilinen anjiyonun aksine size damardan ilaç verilmesine gerek yoktur Bu işlem tamamen zararsız ve ağrısızdır.

Diyabetik Retinopatinin Tedavisi

Diyabetik retinopatide etkilenen retina bölgesinin yerine ve şiddetine göre argon lazer fotokoagülasyon, göz içi enjeksiyonlar ya da vitrektomi cerrahisi gerekebilir. Görme noktasında sızıntı olması durumunda göz içine enjeksiyon yapmak gerekir, görme noktasından uzak alanlardaki sızıntılarda argon lazer fotokoagülasyon tedavisi bazen gerekli olabilir. Kanamalar göz içini doldurup retina tabakasının görülmesini engelleyecek boyuta geldi ise bu durumda vitrektomi cerrahisi yapılır.

Korunma

Kan şekerinin kontrol altında olması çok önemlidir. Bu hem diyabete bağlı göz hastalığı riskini azaltır hem de tedavi başarısını arttırır.

Endokrinoloji veya dahiliye kontrollerinizde doktorunuzdan Hemoglobin A1c değerinizi öğrenin. Bu değer size son 3 aydaki kan şekeri ortalamasını gösterir. Tedavinin başarılı olması için önemlidir.

Dahiliye doktorunuzun önerdiği diyete sadık kalınmalı, ilaç ve insülin kullanımları aksatılmamalıdır. Sigara asla içilmemelidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Retina Yırtığı ve Retina Dekolmanı

Retina tabakası gözün en arkadaki tabakasıdır. Arka duvara yapışık durumdadır. Bazen …

Devamını Oku